Søk
<< Tilbake

Har du sjøvett?

Mange drømmer om båt, mange har egen båt, og de fleste av oss sitter på i en båt i løpet av et liv. Båt er opplevelser, det er morsomt og gledesfylt, båtliv er rett og slett noe mange elsker å være en del av. Til tross for at båtliv er fantastisk, skal vi alltid ha i bakhodet at det også må tas forhåndsregler. Er det noe vi skal ha respekt for så er det nettopp det våte element! Vi har samlet det du trenger å vite for å ferdes trygt i båt.

Alle som ferdes på sjøen bør ha kunnskap om og følge sjøveisreglene. Sjøveisreglene er de faktiske trafikkreglene til sjøs. Fra 1. Mai 2010 ble det obligatorisk med båtførerprøven for personer født etter 1979 dersom du skal kjøre båt som er lengre enn 8 meter eller båter med mer enn 25hk. Er du innenfor denne aldersgruppen må du derfor bestå eksamen for å få lov til å ferdes med båt i gitte størrelser.

Det finnes ingen nedre aldersgrense for å kjøre båt, og mange tenker kanskje at det går greit om poden låner båten en solfylt sommerdag. Men du skal vite at det er begrensninger på hva slags båter det er lov å kjøre både før og etter fylte 16 år – og om du har båtførerbevis eller ikke. For personer under 16 år er det kun tillatt å kjøre båter som oppfyller disse tre kriterier:

  • Båten kan ikke være lengre enn 8 meter
  • Båten kan ikke ha større motor enn 10 hk
  • Båten skal ikke gå fortere enn 10 knop

Under har vi listet opp de 7 sjøvettreglene, les, lær og redd liv! Med ønske om mange, gode opplevelser på sjøen. Erling Sande har utstyret du trenger.

1. Tenk sikkerhet.
Kunnskap og planlegging reduserer risikoen og øker trivselen.

2. Ta med nødvendig utstyr.
Utstyret må holdes i orden og være lett tilgjengelig.

3. Respekter vær og farvann.
Båten må bare benyttes under egnede forhold.

4. Følg Sjøveisreglene.
Bestemmelsene om vikeplikt, hastighet og lanterneføring må overholdes.

5. Bruk redningsvest eller flyteplagg.
Det er påbudt med godkjent flyteutstyr til alle om bord.

6. Vær uthvilt og edru.
Promillegrensen er 0,8 når du fører båt. Rus og båt er uansett en dårlig kombinasjon!

7. Vis hensyn.
Sikkerhet, miljø og trivsel er et felles ansvar.

Generelt: Forbered deg på at det kan skje en ulykke, og tenk igjennom hvordan du bør forholde deg: Behold roen, bli ved båten og tilkall hjelp.

Linker:

https://www.sjofartsdir.no/ulykker-sikkerhet/sjovett/
http://www.tryggferdsel.no/batforerbevis.html